Звонко Јурјевић

sfrj_zpsffba2d89
Генерал-пуковник ЗВОНКО ЈУРЈЕВИЋ
пилот
(1991 - 1992)
jurjevic_zpsb5fc3162

Звонко Јурјевић је рођен 1. марта 1934. године у Славонском Броду, Хрватска, у радничкој породици.

Основну школу похађао је у Вишеграду, Бијељини, Сарајеву и Славонском броду. По завршетку другог разреда средње техничке школе уписао се у Школу активних официра авијације (ШАОА) коју  је завршио 1954. године у Мостару.

По завршетку ШАОА, лети на клипним авионима, а потом у се, Центру са обуку на млазним авионима у Батајници 1956. године, оспобљава за пилота млазних авиона. Након тога распоређен је на службу у 103. извиђачки пук. Потом је био пилот и наставник летења, командир авијацијског одељења, заменик командира и командир авијацијске ескадриле, начелник штаба и Командант 172. ловачко-бомбардерског пука (школског); Командант 185. ловачко-бомбардерског пука (школског); начелник штаба Трећег Ваздухопловног корпуса у Нишу; Командант Петог ваздухопловног корпуса у Загребу, Командант Ваздухопловне војне академије у Задру; Начелник штаба Команде РВ и ПВО, заменик начелника Генералштаба ЈНА за РВ и ПВО и Командант РВ и ПВО.

Током службе завршио је Командно-штабну школу тактике, Командно-штабну школу оператике и школу националне одбране 1976. до 1977. године.

Летео је на око тридесет клипних и дозвучних млазних авиона и на хеликоптеру “Газела”. Носилац је Златног пилотског знака и звања инструктора летења. Почасни је пилот две стране државе (Румуније и Ирака) као и ЈАТ-а.

Унапређен је у чин генерал-мајора 1981. године, у чин генерал-потпуковника 1986. године у чин генерал-пуковника 1991. године.

Био је на служби у Пули (три пута), Скопљу, Нишу (три пута), Батајници (два пута), Титограду, Задру, Загребу и Београду.

Носилац је више војних и цивилних одликовања и највишег признања за успешно руковоћење и командовање у ЈНА – “Награде 22. децембар”.

Последњи је командант РВ и ПВО на целокупној територији бивше СФРЈ.

Пензионисан је у јануару 1992. године. Живи са породицом у Београду.

Оставите одговор