Округли сто о ваздухопловству у Другом светском рату

У Великој сали Дома ваздухопловства у Земуну, 27. маја је у организацији Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС) и уз подршку Команде РВ и ПВО, одржан округли сто на тему „Ваздухопловство у Другом светском рату 1939-1945-седам деценија после“, а који је отворио заменик Команданта РВ и ПВО, бригадни генерал Душко Жарковић.

Округли сто (1)Циљ овог скупа је био да подсети на место, улогу и значај које су ваздухопловни потенцијали свих зараћених страна имали у овом светском сукобу, кроз нарочити осврт на ваздухопловне доктрине, најзначајније ваздухопловне операције у Другом рату, те на саме летелице које су коришћене у овом сукобу.

У уводном излагању, Председник УПВЛПС мр Златомир Грујић, пуковник авијације у пензији, присутнима је предочио аспекте и карактеристике ангажовања ваздухопловних снага у Другом светском рату.

Након њега, као својеврсну допуну овом теоријском приступу, о ваздухопловним доктринама свих зараћених страна у овом сукобу је говорио Бартол Кокановић, пуковник авијације у пензији.

Округли сто (13)Пуковник авијације др Славиша Влачић је говорио о најзначајнијим ваздухопловним операцијама у Другом светском рату, а на његово излагање се надовезао проф. др Влада Милошевић, пуковник авијације у пензији, који је говорио о свакако највећој ваздушној операцији из тог периода, о бици за Британију.

Када је реч о авионима коришћеним на свим зараћеним странама, о бомбардерском сегменту је тему изложио мајор авијације Александар Андрић, док је о најзначајнијим ловцима Другог светског рата, своје виђење изнео генерал пуковник авијације у пензији, проф. др Златко Рендулић.

Округли сто (11)Посебан осврт на учешће и улогу авијације у Априлском рату над тлом Краљевине Југославије, дали су ваздухопловни публициста Предраг Миладиновић, као и актер како овог, тако и готово свих најзначајнијих дешавања у историји нашег војног ваздухопловства у периоду од пре Другог рата па до 80-их година, генерал Златко Рендулић, који је и поред тога што је закорачио у 10 деценију (95 година) живота и даље ведар и чио и спреман да са млађим колегама подели своје огромно знање и искуство, како са аспекта пилота, тако и са аспекта машинског инжењера и конструктора авиона.

Округли сто (17)Поред набројаних, округлом столу су присуствовали и потпуковник др Иван Мијатовић из Министарства одбране, др Милан Терзић, виши научни сарадник Института за стратегијска истраживања, представници 204. ваздухопловне бригаде и ваздухопловни публицисти Борис Циглић и Вељко Лековић, као и велики број активних и пензионисаних припадника нашег вида.

Обзиром на велики број познавалаца ове материје који су се окупили на овом догађају, још једном се показало да се овакви и слични стручни скупови посвећени  ваздухопловству позитивно оцењују и да дају значајан допринос  ваздухопловној историји и традицији у  нас. У наредном периоду, остало је као обећање, УПВЛПС ће се потрудити да радове са овог округлог стола, као и са научног скупа о Априлском рату одржаног на овом истом месту пре неколико година, објави и предочи јавности у виду Зборника радова. [фото галерија]